Destination Småland

Ungefär hälften av Sveriges befolkning bor i landets mest sydliga del, Götaland. Götaland omfattar landskapen Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Gotland, Halland, Skåne, Småland, Västergötland, Östergötland samt Öland. I Sveriges mer nordliga delar har vi relativt stora områden med orörd, karg natur. Götalands natur utgörs mest av vänliga, rullande, bördig jord med oändliga skogar och ett jämförelsevis mildare klimat. Under den tid som Sverige fortfarande inte hade ett utbrett tåg- och vägnätverk, var det kanske inte så underligt att större delen av befolkningen bosatte sig i de södra delarna av landet.

I motsatts till sitt namn är Småland det största av de södra landskapen. Småland löper längs med den södra östkusten och breder ut sig djupt in i inlandet. Kustlinjen är smyckad med tusentals små öar, längre ut i Östersjön ligger Öland och Gotland. Norra tjusts skärgårdskust är, enligt smålänningarna själva, den vackraste i Sverige. Här finns många vackra klippartier som ser ut som om de blivit skulpterade av glaciärerna under istiden. Småland är ett kuperat och skogrikt område, fullt med sjöar. Jorden är fruktbar på många sätt och man kan fortfarande (med framgång) leta guld! Landskapet är bäst beskrivet som charmigt och lantligt, med små fält omgivna av stengärdsgårdar bredvid typiskt svenska faluröda gårdar.

När våren kommer är det som om naturen spricker av livsglädje och landskapet fylls av vackra blommor. Med denna rika växtfauna är det inte förvånande att djurriket innehåller en mängd olika arter. Älg, rådjur och även deras största naturliga fiende, vargen, bor här. Vargens antal är dock begränsat. Dessutom finns grävling, bäver och ett fåtal lodjur i Småland. Men vi får inte glömma de många fågelarterna som bor och häckar här.

Den småländska industrin har utvecklats annorlunda i jämförelse med många andra regioner i Sverige. Marken är full med sten vilket gjorde att området var mindre lämpligt för jordbruk förr i tiden. Smålänningarna förr tvingades att söka andra medel för sitt uppehälle vilket har bidragit till en blomstrande glasbruksindustri. Under andra hälften av förra seklet expanderade Glasriket och glasblåseri utvecklades till att bli regionens viktigaste hantverk. Idag finns glasbruken överallt i Småland, och det mest kända är Orrefors, men den växande designindustrin i södra Sverige tillverkar idag även lampor, möbler, keramik, klädmode och konst. Småländska designprodukter finns nu att köpas i både ledande gallerier i större städer samt i trevliga designbutiker på mindre orter. Det är nog inte för inte som den kreativa möbeljätten IKEA har sitt ursprung här.

Småland är hem till många betydande svenska författare, så som Pär Lagerkvist, Margareta Strömstedt, Vilhelm Moberg, Viktor Rydberg, Stig Cederholm och sist men inte minst, Astrid Lindgren. De välkända berättelserna från Astrid Lindgrens böcker kan upplevas i en av Sveriges mest omtyckta attraktionsparker, Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Här kan man uppleva författarens egen födelsestad, Vimmerby, samt upptäcka att många av de platser Astrid Lindgren skrev om i sina äventyr verkligen existerar!

Nordens största djur- och safaripark ligger inte långt från Småland: Kolmårdens djurpark. Djurparken med sitt välkända delfinarium ligger i Norrköping norr om Småland och Loftahammar. Detta är sannerligen en upplevelse både för barn och vuxna!