Destination Västervik

Västerviks kommun består av tio tätorter varav Västervik är den största. Västerviks kommun ligger i Småland i Kalmars län längs med Sveriges sydöst kust. Trakten präglas därför av den vackra skärgårdskusten och är känd som östkustens pärla. Västerviks kommun är relativt stort med sina 2 035 kvadratkilometer varav 153 km² utgörs av kust och vatten. I Västerviks tätort bor 20 000 invånare och i hela kommunen bor 36 000 invånare. Invånarantalet stiger dock drastiskt på sommaren då semesterfirarna intar sina sommarstugor och campingarna runt om i kommunen. På grund av kommunens stora yta kan semesterfirarna sprida ut sig längs med kusten och det finns alltid gott om plats på stranden. I Västervik stad är det dock liv och rörelse med en trivsam stämning i den levande hamnen, i affärer, restauranger och på uteserveringar. Från mitten av juni till mitten av augusti arrangerar man festligheter varje vecka i stan. De två mest kända festivalerna är MC-festivalen, då motorcyklister från hela Europa kommer till Västervik, och fiskefestivalen, då både sportfiskare och turister kan få användbara fisketips.

Västerviks historia

Västervik nämns redan i historiska papper från år 1275. På den tiden låg Västervik i Gamlebyviken, där dagens Gamleby ligger. År 1433 gav kung Erik av Pommern order om att flytta Västervik ner till vikens mynning, där det idag ligger, för att skyddas av Stegeholms slott. Staden led många förluster under ett flertal anfall mellan 1433 och 1517 då stridigheter med främst Danmark pågick. 1517 ödelades stora delar av staden under ett danskt anfall och många Västervikare fick sätta livet till. Stadsborna fick då nog och menade att borgen inte erbjöd något större skydd. Man tog saken i egna händer och flyttade tillbaka till Gamlebyviken.

1547 gav Gustav Vasa order om att Västerviksborna skulle flytta tillbaka till vikens mynning och året därpå byggdes även ett båtvarv på order av Gustav Vasa, för att förse den svenska flottan med krigsfartyg. Varvet kom att anställa en fjärdedel av Västerviks invånare och utgjorde då en mycket viktig del av stadens försörjning. I början av 1600-talet plågades staden på nytt av danska anfallsstyrkor. Trots detta blomstrade dock Västervik igen, mycket tack vare varvet. Varvet var under tidigt 1600-tal under ledning av två Nederländare, Christian Welshuisen och Paridon von Horn. De lät bland annat bygga skeppet Västervikspinassen som man än idag kan se i Tyresö kyrka, söder om Stockholm.

Mer och mer industri blomstrade i Västerviks kommun, bland annat finns fortfarande två gamla väderkvarnar att betrakta i Loftahammar. Under 1700-talet var skeppsvarven och sågverken stora arbetsgivare medans tändsticksfabriken tog över den rollen under 1800-talet. På slutet av 1800-talet räknades Västervik som landets fjärde största exportstad. Staden hade stor industriell fördel av järnvägen som togs i drift 1879. I och med tillväxten av småindustrier i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet ökade även byggnationen av nya bostäder. Även många vackra herrgårdar byggdes utmed kusten i Västerviks kommun som man än idag kan se.

Sevärdigheter
Mitt i Västervik stad står gamla båtsmanshus där båtsmän, kustens soldattorpare, bodde tillsammans med sina familjer. Husen byggdes under andra hälften av 1700-talet och och är mycket låga, vuxna med dagens medellängd måste gå böjda där inne.

Ett av stadens mest karaktäristiska och unika hus är det gamla varmbadhuset från 1910 som ligger på Strömsholmen. Huset används idag som turistbyrå och har en gång blivit valt till Sveriges vackraste turistbyrå. Årligen kommer 50 000 turister hit för att få reda på mer om skärgården samt festivaler och andra turistattraktioner i Västervik. Strömsholmen gränsar till Slottsholmen där ruinerna från Stegeholms slott ligger. I juli varje år arrangeras här Västerviks Visfestival.

I Västerviks norra stadsdel ligger Västerviks museum. Museet byggdes 1933 i ära till stadens 500-årsjubileum, och här visas naturligtvis stora sjöfartssamlingar. 2005 gjorde man en utbyggnad med bland annat naturum. Utanför Västervik stad finns också ett industriellt museum i Ankarsrum och Överum samt ett tegelbruksmuseum i Almvik.

Stadens äldsta kyrka är St. Gertrud som byggdes under 1400-talet i samband med flytten från gamlebyviken ut till Stegeholms slott. Kyrkan plundrades och brändes ner under de danska anfallen på 1600-talet men byggdes upp igen 1672. I St. Gertrudkyrkan kan man se en gammal orgel från 1743.

Gränsö är en halvö bara några kilometer från Västervik och där finns invånarnas mest populära promenadstråk. Det finns en 12 km lång vandringsled på halvön, men även för cyklister finns fina vägar på Gränsö. Halvön delas mitt itu av Gränsö kanal och det är mycket populärt att ta med sig en picknickkorg och sitta vid kanalen och se båtarna glida förbi.

En liten bit från kanalen ligger Gränsö slott, som ägs av en privatperson. Under historiens lopp brändes slottet ner två gånger, men basen stammar fortfarande från 1700. I slottet finns ett kafé och några små butiker som man kan besöka.

Genom hela Västerviks kommun löper Tjustleden, en vandrarled med nio etapper. Vill man se ännu mer av det vackra småländska landskapet kan man ta smalspårsjärnvägen till Hultsfred. Järnvägen är 70 km lång och är den enda i Sverige som blivit byggnadsminnesförklarad.