Destination Loftahammar

Loftahammar är en hamnby i Småland och tillhör Västerviks kommun. Loftahammar består av många små byar och omfattar en stor del av Norra Tjust skärgård, men centrum ligger i en vik mitt i den vackra skärgården med sina tusentals öar och skär. Trots att byn endast har 432 fasta invånare finns här en småbåtshamn, 3 restauranger, golfbana, spa, snabbköp, bageri, skärgårdsfärja och en turistbyrå. Loftahammar har därför blivit ett framträdande turistsamhälle i området. Det finns fler sommarstugor i området än det finns fasta bostäder och på sommaren är invånarantalet mer än fördubblat. Under sommaren och långhelger kommer stugägare från bland annat Linköping, Norrköping och Stockholm, men även utlandsturister hittar hit från bland annat Nederländerna och Tyskland.

Loftahammars historia
Loftahammar är känt sedan 1609 då byn uppkom som en förgrening av den närliggande socken Lofta. Namnet är en sammansättning av ortsnamnet Lofta och ordet ärhammar, som betyder stenhäll.

1872 öppnades en bad- och kurort med hotell i Källvik, en vik straks utanför Loftahammar. Viken var långt innan känd för den brunn som fanns där, brunnen var rik på järn och sades ha läkande krafter.

Loftahammar var förr huvudsakligen ett jordbruksområde med många fina gårdar och en del större herresäten. En del gårdar står kvar och är än idag värda ett besök. Fisket har genom tiderna också varit viktigt för Loftahammar, men idag är det stora bageriet den största arbetsgivaren, här bakas kanelbullar som levereras till hela Sverige. För en växande ekonomi samt för en snabb förbindning med E22:an byggdes en bro över Bjursund 1983. Den höga bron erbjuder en vacker utsikt över skärgården.

Sevärdheter och aktiviteter
Den vita kyrkan som står mitt i byn byggdes redan 1760 och 1767 hade kyrkan även fått en mekanisk orgel. 1948 byggdes en elektrisk orgel bakom den gamla orgeln, men mellan 1998 och 2000 återställdes dock den ursprungliga orgeln till sin forna glans. I Loftahammar kyrka kan man nu återigen njuta av orgelspel från den mekaniska modellen.

Loftahammar har ett eget museum som ligger i det gamla kvarteret Aleglo. Museet ligger i ett av de två gamla väderkvarnarna som ligger på en liten höjd, väderkvarnarna är mycket gamla och i sig värda ett besök. I museet kan man se kollektioner av gamla bruksföremål samt foton från förr, många av dessa föremål har skänkts av de som bor eller har bott i området.

Från centrum av Loftahammar finns en gångväg till Aleglo och vidare till Källvik.
Det gamla hotellet i Källvik förstördes tyvärr i en brand, men det finns fortfarande många vackra gamla stugor i Källvik som byggdes av dåtidens celebriteter från storstaden. Flertalet av dessa och även nybyggda stugor kring bukten Källvik kan man idag hyra som semesterboende/ vakantiehuizen. I Norra Tjust skärgård finns även många så kallade Herresäten i mycket gott skick. Bjursund, Hellerö, Troserum och Åkerholm är fyra av de som finns i Loftahammar. På gården Åkerholm finns stugor som också hyrs ut till sommargäster.

I Loftahammar kan du njuta av ett varierande landskap. Ta bilen eller cykeln (cykel finns att hyra hos SWEEDS) och upplev de vackra gårdarna, fälten och skogarna längs med landsvägen. När du kommer ut till skärgården kan du ta bron ut till öarna Lilla och Stora Askö och hamnen flatvarp. Där finner du lugn och ro i den storslagna naturen och kan även beskåda det rika fågellivet.

Runt Loftahammar finns det flera sätt att ta sig ut med båt i skärgården. Det finns möjlighet att hyra en båt för sig själv, men det finns även en båttaxi som kör på förfrågan. För att ta dig till Rågö kan du också använda färjetrafiken som erbjuds i Loftahammar. De olika restaurangerna på öarna serverar läckra måltder med dagsfärska råvaror.

I Loftahammar och i omgivningarna runt omkring finns många vandrings-och cykelleder. För den äventyrslystne cyklisten och vandraren finns stigar genom ängar, skogar och naturreservat. Fråga i SWEEDS reception för kartor över olika typer av sträckor.

Det finns en mycket välskött 9-håls golfbana i utkanten av Loftahammar. I folkmun kallas banan för "Smålands St Andrews ".

Upptäck alla aktiviteter och dagsutflykter som du kan göra i Loftahammar genom att klicka på följande länk: aktiviteter.

Mer information om Loftahammar med omgivning hittar du här www.vastervik.com eller www.loftahammar.com.