Destination Norra Tjust Skärgård

Sverige är känt bland annat för våra vackra skärgårdar. Skärgården som ligger utanför Västervik och Loftahammar kallas för Norra Tjust skärgård och beskrivs av många som den vackraste skärgården Sverige har att erbjuda. Man kan spendera flera dagar på att åka runt i de vackra omgivningarna och beskåda alla vackra öar, bebodda och obebodda. Vi har plockat russinen ur kakan och beskriver här nedan några av de vackra öarna i norra Tjust skärgård.

Stora Askö och Flatvarp

Stora Askö har en broförbindelse med fastlandet och det är möjligt att ta bilen hela vägen till fiskehamnen i Flatvarp. De vackra klipporna och utsikten över Östersjöns vidöppna horisont gör detta till en populär plats för en utflykt med picknick, grillning och simning. 

Stora Grindö

På Stora Grindö finns ett gammalt pittoreskt fiskeläge där traditionella hus står tätt bredvid varandra. I ett av dessa hus hittar du Laxboa, en liten restaurang där du kan njuta av en läcker (fisk)måltid för att äta i restaurangen eller att ta med på en picknick i skärgården. På ön finns även ålfiske och en laxodling. 

Städsholmen

Längst ut i skärgården ligger Städsholmen, en före detta lotsplats. Efter att ha varit verksamt i 350 år lades lotseriet ned 1960. Lotsutkiken finns dock fortfarande kvar som landmärke och den siste lotsättlingen berättar gärna om hur livet på ön var förr.

Väderskär

Fiskebyn på Väderskär grundades under 1600-talet och är känt på grund av det lilla kapellet med unika vägg-och takmålningar. Färsk och rökt fisk finns att köpa hos de två yrkesfiskarna på ön.

Gärdsholmen

Denna ö ligger i havsviken Syrsan, nordväst om Loftahammar. Ön har varit bebodd sedan långt tillbaka, i arkeologiska utgrävningar har man nyligen hittat fynd med anor från stenåldern. På Gärdsholmen kan du boka en fisketur skräddarsydd efter dina önskemål, inklusive båt, guide och fiskespön. På ön finns en professionell fiskare som även har ett rökeri.

Rågö

Även Rågö var bebodd sedan bronsåldern, men de sista bosatta lämnade ön på 50-talet. Ön är nu öppen för allmänheten i och med projektet Rågö Skärgårdsby. Målet är att öppna ett besökscentrum som återspeglar den kultur och natur som finns i skärgården. Föreningen Tjust Allmogebåtar arbetar med att bevara ett specifikt kulturarv, gamla träbåtar som gjorts i Tjust. I juli arrangerar de årligen den festliga Rågödagen. På Rågö finns ett café som serverar mat och på ön kan man även bo på ett Bed & Breakfast. Rågö är ett naturreservat och här man kan vandra längs med vandringsleder eller i en av de gamla fina äppelträdgårdarna. På ön finns en gästhamn men det går även en färja flera gånger om dagen under högsäsong från Loftahammar till Rågö.

Björkö

Denna frodiga ö i den inre skärgården har nyligen nominerats till Sveriges vackraste. Med motiveringen att öns atmosfär för tankarna både till Saltkråkan och Bullerbyn förstår nog de flesta svenskar att det handlar om en riktig sagoö. Björkö är ett naturreservat och här bor tre familjer som driver aktiva gårdar med kor och hästar. Förutom utställningen om Björkös natur och historia kan turister prova både sin jakt- och fiskelycka på ön. På Björkö finns ett par annorlunda övernattningsalternativ: att bo på en lantgård, där du hyr en stuga och har tillgång till bastu, eller att uppleva hur det var runt 1800-talet i det gamla torpet Strömssvederna.


Hasselö och Sladö

En relativt ny träbro förbinder de två öarna Hasselö och Sladö med varandra, tillsammans bildar de det största ö-partiet i skärgården Tjust med en nio kilometer lång gång– och cykelväg. Öarna är bilfria och om du inte vill gå eller cykla, kan du boka en traktor eller fyrhjuling med vagn för passagerare. Under högsäsongen går färjan flera gånger om dagen mellan Västervik och Hasselö.
Skärgårdsbåtarna förtöjer vid Hasselö Sands gästhamn, där finns även ett snabbköp, cykeluthyrning och ett café. På ön finns ett vandrarhem, de arrangerar också turer för sportfiske, med eller utan guide. Landskapet är omväxlande med både löv-och barrskogar samt klippartier där man kan se ut mot den öppna horisonten och Östersjön. På södra sidan av Hasselö finns en vackert belägen restaurang där man kan avnjuta både lunch och middag (vi rekommenderar bordsreservation då antalet platser är begränsat!).
Sladö är ett naturreservat med en rik flora och bra platser för fågelskådning eller bara för att njuta av solen på de varma klipporna. På Sladö kan man köpa rökt fisk och för en unik picknickupplevelse kan man sitta i ett av de gamla båthusen och njuta av den nyrökta fisken. 

Idö

I farvattnen från Östersjön till Västervik ligger Idö, ön var en lotsplats från 1400-talet ända fram till mitten av åttiotalet. Från utkikstornet, som fortfarande är intakt, bjuds man på en vacker utsikt. Västerviks Museum har en utställning om livet som lotsare och livet i Tjust skärgård, med historiska bilder och föremål från bland annat Idö.
På sommaren besöks ön av många turister som vill vandra längs de vackra stigarna eller sola och bada på de vackra klipporna runt ön. Men man kan även beskåda ön från vattnet genom att hyra kajak eller roddbåt. På Idö finns en gästhamn och ett café och på den högsta punkten på ön ligger en restaurang med fin utsikt över skärgården och fantastisk mat.
Färjan går flera gånger om dagen mellan Västervik och Idö under högsäsong.